Pori-seura ry
Seuran säännöt
Päivätty 21.8.1957
1§
Yhdistyksen nimi on Pori-Seura ry, jota jälempänä nimitetään seuraksi, ja sen kotipaikka on Porin kaupunki.
2§
Seuran tarkoituksena on jatkaa Porin Kotiseutuyhdistys – Björneborgs Hembygsförening ry:n toimintaa ja toimia kuntalaisten vapaana yhteenliittymänä Porin kaupungin henkisen ja aineellisen kehityksen edistämiseksi ja harrastuksen herättämiseksi kaupungin asukkaissa Poria kohtaan kotikaupunkina, maakuntansa sivistyskeskuksena ja maamme taloudellisen elämän yhtenä tärkeimpänä tukikohtana.
3§
Seuran toiminta kohdistuu:
- kaupungin yleisen kehityksen edistämiseen ja sen ulkonäön kaunistamiseen;
- kaupungin menneisyyden vaalimiseen;
- kaupungin tunnetuksi tekemiseen;
- kotiseutuharrastuksen herättämiseen kaupungin asukkaissa.
4§
Seura toteuttaa tarkoitustaan järjestämällä esitelmä- ja kokoustilaisuuksia, juhlia, näyttelyjä ja retkeilyjä, harjoittamalla julkaisu- ja kustannustoimintaa, vaalimalla kaupungin historiallisia muistoja, tekemällä aloitteita kaupungin kehittämiseksi ja kaunistamiseksi, edistämällä matkailuliikennettä ja muillakin samantapaisilla tavoilla.
5§
Seura voi tarkoituksensa toteuttamiseksi omistaa irtainta ja kiinteää omaisuutta.
Seuralla on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.
6§
Seura asettuu yhteyteen kaupungin virallisten elinten ja paikkakunnan muiden yhdistysten kanssa, mikäli sen toiminta koskettaa näiden työskentelyaloja tai harrastuksia.
7§
Seuran jäseniksi pääsevät sekä yksityiset henkilöt että oikeuskelpoiset yhteisöt, jotka kannattavat seuran tarkoitusperiä. Seuran hallitus hyväksyy jäseneksi pyrkijät. Hallitus pitää myös jäsenistä luetteloa.
Jäsenet ovat joko vuosijäseniä, jotka suorittavat jäsenmaksunsa vuosittain taikka ainaisjäseniä, jotka suorittavat kertakaikkisen jäsenmaksun.
Jäsenmaksun sekä sisäänkirjoitusmaksun suuruuden määrää seuran vuosikokous.
Jäsenmaksu peritään liittymisvuodelta ja sisäänkirjoitusmaksu jäsenen liittyessä seuraan.
Jäsen on äänivaltainen heti ensimmäisen jäsenmaksun suoritettuaan.
Jäsenen, joka jättää jäsenmaksunsa suorittamatta tai toimii seuran tarkoitusperien taikka lain ja hyvien tapojen vastaisesti, voi hallitus erottaa seuran jäsenyydestä.
Seuran kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, joka toimivana jäsenenä taikka seuraa taloudellisesti tukemalla on erityisellä tavalla ansioitunut seuran toiminnassa.
Kunniajäsenen kutsumisestä päättää seuran vuosikokous hallituksen esityksestä.
8§
Seuran asioita hoitaa hallitus, jotka valitaan kahdeksi (2) vuodeksi kerrallaan, ja kuuluu siihen puheenjohtaja, seitsemän jäsentä ja kaksi varajäsentä.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan kutsusta ja se on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja neljä jäsentä on saapuvilla.
Vuosittain hallituksesta eroaa neljä jäsentä, joihin myös puheenjohtaja kuuluu, ja toinen varajäsenistä. Ensimmäisellä kerralla eroaminen tapahtuu arvan perusteella ja sen jälkeen vuorollaan.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja keskuudestaan tai ulkopuolelta rahastonhoitajana sekä sihteerin ja muut tarpeelliset toimihenkilöt.
9§
Hallituksen tehtävä on:
- kutsua koolle seuran kokoukset;
- hyväksyä uudet jäsenet ja suorittaa jäsenerottamiset 7§:n 7 mom. mainituissa tapauksissa ja pitää jäsenluetteloa;
- laatia seuran toiminta- ja tilikertomukset sekä valmistaa talousarvio;
- tehdä vuosikokoukselle ehdotus seuran jäsenmaksuista;
hoitaa seuran varoja ja sijoittaa ne seuralle mahdollisimman edullisella tavalla pankkiin, osakkeisiin, kiinteään omaisuuteen tai muuhun käyttökelpoiseen vakuuteen; - valvoa seuran asiakirjojen, arvopapereitten ja muun omaisuuden säilyttämistä luotettavassa paikassa;
- antaa lausuntonsa vuosikokoukselle jätetyistä esityksistä;
- huolehtia seuran toiminnan vireydestä ja tehdä aloitteita toiminnan kehittämiseksi;
- Hallituksen kokouksissa pidetään pöytäkirjaa, joka tarkastetaan seuraavassa kokouksessa. Pöytäkirjan allekirjoittavat puheenjohtaja ja sihteeri.
10§
Seuran vuosikokous pidetään helmi-maaliskuun aikana ja käsitellään siinä seuraavat asiat:
- valitaan vuosikokouksen puheenjohtaja ja sihteeri;
- valitaan vuosikokouksen pöytäkirjantarkastajat;
- hallituksen kertomus päättyneellä tilikaudella tapahtuneesta toiminnasta;
- hallituksen tilikertomus ja tilintarkastajain lausunto varain hoidosta päättyneenä tilivuotena, missä yhteydessä päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille;
- hallituksen ehdotus toimintasuunnitelmaksi alkavaa vuotta varten;
- hallituksen ehdotus tulo- ja menoarvioksi alkanutta tilivuotta varten, missä yhteydessä määrätään myös sisäänkirjoitusmaksun ja kuluvan vuoden jäsenmaksun suuruus;
- valitaan joka toinen vuosi seuran puheenjohtaja;
- valitaan seuran hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle;
- valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heidän varamiehensä;
- päätetään muista kokouskutsuissa mainituista asioista;
Seuran vuosikokouksessa tai muussa kokouksessa käsiteltäviksi tarkoitetut esitykset on jätettävä kirjallisesti seuran hallitukselle vähintään kahta viikkoa ennen kokousta.Seuran kokoukset kutsuu koolle hallitus viimeistään 6 päivää ennen kokousta paikkakunnalla leviävissä sanomalehdissä julkaistulla ilmoituksella.
11§
Seuran nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja jompikumpi yhdessä sihteerin taikka rahastonhoitajan kanssa.
12§
Seuran tilit päätetään kalenterivuosittain. Tilit ja hallituksen kertomus toiminnastaan on jätettävä viimeistään helmikuun 15 päivään mennessä tilintarkastajalle, joiden on ne hyvissä ajoin lausuntonsa ohella jätettävä hallitukselle vuosikokoukselle esittämistä varten.
13§
Seuran toiminnan edistämiseksi eri aloilla voidaan sen keskuuteen muodostaa epäitsenäisiä alaosastoja taikka asettaa jaostoja tai toimikuntia.
Alaosastoon voivat liittyä kaikki ne seuran jäsenet, jotka täyttävät siihen liittymiselle asetettavat edellytykset.
Jaostot asettaa seuran hallitus suorittamaan jatkuvia tehtäviä seuran piirissä.
Toimikuntia asetetaan hoitamaan kulloinkin esiintyviä tilapäisiä tehtäviä.
Kuhunkin jaostoon tulee kuulua vähintään yhden hallituksen jäsenen.
Seuran hallitus vahvistaa alaosastojen, jaeostojen ja toimikuntien toimintaohjeet.
14§
Kokouksissa on jokaisella seuran jäsenellä yksi ääni. Kukaan ei saa äänestää toisen yksityisen jäsenen puolesta.
Yhteisöjäsenen äänioikeutta käyttää siihen valtuutettu. Sama henkilö saa äänestää ainoastaan yhden yhteisöjäsenen puolesta.
Vaalit toimitetaan suljetuin lipuin, jos joku jäsen sellaista vaatii, muussa tapauksessa avoimella äänestyksellä. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee arpa.
15§
Näitä sääntöjä voidaan muuttaa ainoastaan vuosikokouksessa, jos vähintään kolme neljäsosaa (3/4) saapuvilla olevista muutosta kannattaa.
16§
Päätös seuran lakkauttamisesta voidaan tehdä ainoastaan vuosikokouksessa kolme neljäsosan (3/4) enemmistöllä ja on tämä päätös alistettava viimeistään kuukauden kuluttua pidettävän uuden kokouksen samanlaisella enemmistöllä hyväksyttäväksi.
17§
Jos seura lopettaa toimintansa, on sen varat luovutettava Satakunnan Museolle säilytettäväksi erityisenä rahastona, jonka varoilla edistetään seuran tarkoituksia.
Muuten noudatetaan seuran toiminnassa voimassaolevan yhdistyslain määräyksiä.